Ințepaturi de albine

Cum reacționezi la o înțepătură de albină? Sfaturi, remedii, leacuri utile

O zi de vară la picnic sau în parc ori grădină se poate transforma imediat în coșmar, dacă te-a înțepat o albină sau o viespe. Din fericire, pentru majoritatea persoanelor, o astfel de pățanie nu are urmări grave, tratamentul unei înțepături de albine este simplu și poate fi efectuat chiar acasă, cu remedii la îndemâna oricui.

Atenție – dacă ai însă o reacție imediată severă, caracterizată prin umflarea bruscă a feței și gâtului, leșin, greață, dificultăți de respirație sau pierderea cunoștinței, telefonează imediat la 112, pentru a solicita ajutor de urgență – este vorba de un șoc anafilactic, care îți poate pune chiar viața în pericol.
Pentru cei care doar suferă temporar un disconfort creat de înțepătură, e bine să cunoască remediile potrivite, tratamentul adecvat ducând destul de rapid la vindecare.

Cum arată o înțepătură de albină?

Evident, majoritatea oamenilor percep atunci când sunt înțepați de o albină. Înțepătura e dureroasă iar vinovatul bâzâie în apropiere. Uneori doar simți că te-a înțepat ceva, iar copiii mici nu știu exact ce s-a întâmplat, dar vă avertizează că îi doare. Este important să știți cum arată o înțepătură de albină, pentru a aplica tratamentul potrivit.

Corpul tău poate reacționa în patru feluri la înțepătura unei albine:

 • Reacții locale – Acest gen de reacție este cel mai comun. Pe piele, înțepătura lasă o urmă cam ca cea a unei înțepături de țânțar, cu zona roșie și centrul alb, uneori poți vedea chiar acul mic lăsat în piele de către albină. Locul se tumefiază, se umflă și e dureros.
 • Reacții locale mari – Reacțiile locale mari sunt următoarele ca frecvență. Acest gen de reacții seamănă cu cele anterioare, doar că zona înțepăturii e de dimensiuni mai mari.
 • Reacții toxice – Reacțiile toxice sunt destul de rare, apar atunci când organismul tău are un răspuns toxic la veninul albinei. E posibil să experimentezi stări de amețeală sau greață.
 • Reacții alergice/anafilactice – Reacțiile anafilactice sunt foarte rare. O alergie severă se manifestă printr-un șoc de tip anafilactic, iar cum spuneam anterior, trebuie imediat să te prezinți la medic pentru a fi tratat de urgență.
 • Principalele simptome generate de înțepătura de albine

  Primul simptom este durerea. Atunci când te înțeapă o albină, vei simți o durere ascuțită, ca și cum ai fost înțepat brusc cu un ac. Aproape imediat zona înțepăturii se va umfla, uneori doar puțin iar alteori mai mult. Dacă albina te-a înțepat pe mână și degete este recomandat să-ți scoți imediat inelele și brățara, dacă porți.
  Umflarea degetelor va face dificilă scoaterea acestor bijuterii. Este posibil să simți și o mâncărime la locul dureros ceea ce te poate face să confunzi într-o primă fază înțepătura de albină cu cea a țânțarului. Dacă apare umflătura, însoțită de senzații dureroase este clar că este vorba de o înțepătură de albină sau de viespe.

  Remedii pentru tratarea înțepăturilor de albine

  Dacă înțepătura de albine a provocat o reacție locală, nu este nevoie să mergi la clinică pentru îngrijiri medicale, ci te poți trata acasă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când sesizezi că ești înțepat de albină este să înlături acul acesteia, dacă îl vezi în piele. În cazul în care găsești un ac blocat în epidermă, înseamnă că albina și-a pierdut acul, iar ulterior va muri. Viespile și alte insecte care înțeapă au posibilitatea să își păstreze acul.

  Acul albinei arată ca un punct mic de culoare maro sau neagră chiar în mijlocul înțepăturii. Poate fi înlăturată cu penseta sau direct cu mâna totul este să acționezi cât mai rapid după înțepătură. Chiar dacă nu reușești să înlături tot acul, el va ieși în scurt timp din piele.

  Există o mulțime de metode prin care poți trata o înțepătură de albine chiar acasă produse pe care le ai la îndemână în dulăpiorul din baie sau în trusa de prim ajutor.

  Primul lucru pe care îl poți face pentru a ameliora durerea este să aplici un cub de gheață sau o compresă rece peste înțepătură, ceea ce va reduce de asemenea și tumefierea pielii.

  Un alt remediu casnic pe care l-ai putea încerca este mierea. Acest produs apicol este unul din ingredientele esențiale pentru multe unguente care ameliorează dureri. O cantitate mică de miere aplicată pe locul dureros te poate ajuta să ameliorez iritația și să ajuți la vindecarea înțepăturii. Poți încerca diferite uleiuri esențiale cu calități antiinflamatorii, în cantități mici, pentru a reduce inflamația cauzată de înțepătura de albină.

  Un leac naturist destul de cunoscut contra înțepăturilor este oțetul, care poate fi aplicat diluat sub formă de compresă pe zona afectată.

  Dacă vrei totuși o soluție medicamentoasă pentru înțepătura de albine poți apela pentru reducerea durerii la ibuprofen, într-o singură doză. Un antiinflamator foarte bun este unguentul cu hidrocortizon pe care îl poți aplica de câteva ori pe zi pe leziunea cauzată de albină. De asemenea, dacă știi că ești alergic poți folosi un antihistaminic pe cale orală, de tipul loratadina sau cetirizina, care va ameliora mâncărimile cauzate de înțepătură.

  În cât timp se vindecă leziunea cauzată de o înțepătură de albină?

  Dacă ți-ai tratat în mod corespunzător zona în care ai fost înțepat de albină în câteva zile până la maxim o săptămână, starea ta se va ameliora total. Durerea și arsura ar trebui să dispară după 1 – 2 zile, de asemenea și inflamația roșie și umflată. Poți alege din mai multe remedii naturiste sau medicamentoase cea pe care organismul tău o suportă cel mai bine.

  E posibil să se infecteze o înțepătură de albină ?

  Dacă te temi de acest aspect atunci e bine să știi că da se poate întâmpla și acest lucru. crusta unei înțepături infectate are un aspect maro gălbui din care se poate prelinge un puroi galben.

  Este bine să păstrezi o igienă strictă în zona în care ai suferit o înțepătură de albină. pielea trebuie spălată periodic cu săpun și apă și trebuie păstrată curată. Dacă totuși zona s-a infectat, poți aplica puțin antibiotic local și este bine să bandajezi umflătura. În câteva zile se va ameliora iar în maxim o săptămână va fi total vindecată.

  Recomandările noastre cu privire la înțepăturile de albine

  Evident că după ce ai fost înțepat de o albină ești dornic să cunoști ce trebuie să faci pentru a nu se mai întâmpla și pe viitor. Este bine ca în cazul ieșirilor în aer liber unde este multă vegetație, iarbă și flori, să porți îmbrăcăminte cu mânecă lungă și pantaloni lungi pentru a nu risca înțepături de albine sau chiar și de alte insecte. Nu folosiți parfumuri și cosmetice foarte persistente iar în cazul unui picnic în aer liber ai grijă căci mirosul de mâncare poate atrage albinele.

  Reacții alergice la înțepăturile de albine

  Există din păcate persoane care dezvoltă reacții alergice severe sau reacții toxice atunci când sunt înțepați de albine. Specialiștii spun că în astfel de situații este bine să acționezi cât mai rapid și să ceri sfatul medicului. Reacțiile toxice se manifestă prin greață și vărsături, pot ajunge chiar la slăbiciune musculară și insuficiență renală, dacă înțepătura nu este tratată corespunzător.

  Șocul anafilactic este o stare gravă pe care o experimentează doar un procent extrem de mic din populație, sub 1%. În general e suficientă o singură înțepătură de albine care poate declanșa un astfel de șoc iar dacă nu ai avut simptome grave în 2 în decurs de 2 ore de la înțepătură, șansele să faci un șoc anafilactic sunt reduse.

  La ce simptome te poți aștepta ? În primul rând o persoană în șoc anafilactic are dificultăți majore de respirație, fața și limba se umflă, poate exista o scădere a tensiunii arteriale, urticarie bruscă și crampe abdominale, chiar leșin. Dacă asiști la astfel de simptome în cazul în care cineva este înțepat de o albină, trebuie să suni urgent la 112. În cazul în care știi că ești alergic și predispus la urticarie și mâncărimi, e bine să fii foarte prudent în cazul înțepăturilor de albine și să ceri sfatul medicului. Dacă te-au înțepat mai multe albine simultan, prezinți febră sau înțepătura se află într-un loc sensibil( ochi, de exemplu), este recomandat de asemenea este adresezi unui cabinet medical.

  Orice înțepătură care tinde să se infecteze după câteva zile, inflamația se mărește și supurează, trebuie tratată după sfatul medicului curant.
  Ținând cont de toate aceste sugestii vei știi cum să reacționezi în cazul unei înțepături de albine și să iei măsurile necesare pentru că acest eveniment neplăcut să nu se transforme într-o situație gravă pentru sănătatea ta sau a celor din jur.