Mierea de Manuka – un miracol pentru sănătate
Dacă îți place mierea, e aproape imposibil să nu fi auzit până acum de mierea de Manuka, varietatea de miere care provine din plante ce pot fi găsite în anumite părți ale Australiei și Noii Zeelande. Manuka este o plantă asemănătoare cu arborele de ceai, din care albinele extrag nectar și produc acest tip special de miere.
Folosită în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât și prevenirea cariilor dentare, mierea de Manuka a devenit un ingredient popular în ultima vreme. Cercetările științifice de ultimă oră arată că poate fi folosită și pentru a ajuta la tratarea acneei și la prevenirea ulcerelor.
Dar este mierea de Manuka potrivită pentru tine? Din acest articol vei afla mai multe detalii despre acest tip de miere, ce beneficii ai dacă îl consumi și cum îți poate îmbunătăți sănătatea.
Despre Mierea de Manuka
Mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii și antioxidante.
Acest sortiment de miere generează efectele antibacteriene cu ajutorul unui ingredient activ numit metilglioxal ( prescurtat MGO). MGO este creat în mierea de Manuka datorită conversiei unui alt compus cunoscut sub numele de dihidroxiacetonă (DHA). O concentrație mare de DHA se găsește în nectarul florilor de Manuka.
Cu cât concentrația de MGO este mai mare, cu atât efectele antibacteriene ale mierii de Manuka sunt mai puternice. Mierea de Manuka este considerată o miere monofloră, obținută în principal din nectarul unei singure flori. Mierea tradițională este de obicei miere polifloră, unde nectarul provine dintr-o varietate de flori diferite. Efectele antibacteriene ale mierii de Manuka sunt mult mai puternice decât ale altor varietăți tradiționale de miere.
Beneficiile mierii de Manuka
Proprietățile antioxidante și antibacteriene ale mierii de Manuka sunt esențiale în tratarea rănilor. De asemenea, merită remarcat faptul că mierea de Manuka are un pH mai scăzut decât majoritatea sortimentelor de miere, ceea ce contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor. Mierea de Manuka încurajează procesul de vindecare a plăgilor și poate ajuta la prevenirea infecțiilor.
Există anumite cercetări care au studiat modul în care mierea de Manuka este de folos la o mai bună sănătate orală. Studiile arată că poate proteja împotriva formării plăcii dentare, care poate preveni gingivita. Specialiștii spun că utilizarea unui produs de masticație cu miere de Manuka a fost mai eficient în reducerea plăcii și a sângerării gingivale decât produsele echivalente fără zahăr.
Nu este neobișnuit să pui puțină miere în ceai, dacă te doare gâtul sau ești răgușit. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii, mierea de Manuka poate oferi ameliorarea durerii în gât. Mierea poate ajuta la reducerea inflamației și poate lupta împotriva bacteriilor care provoacă durere.
Mierea de Manuka este eficientă contra ulcerațiilor cele legate de diabet și a celor gastrice. Ulcerațiile legate de diabet, o rană deschisă sau o rană care se află de obicei pe partea inferioară a piciorului, afectează aproximativ 15% dintre persoanele care au diabet. Există cercetări care arată că utilizarea mierii de Manuka poate ajuta la vindecarea ulcerelor legate de diabet un pic mai rapid decât atunci când rana este tratată convențional.
Ulcerele gastrice, sau rănile care se formează pe mucoasa stomacului, pot provoca dureri mari de stomac, greață și balonare. Cercetările arată că mierea de Manuka poate crește nivelurile gastrice ale anumitor enzime care previn sau protejează împotriva problemelor oxidative, deci poate reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric.
Probabil ai văzut produse de îngrijire a pielii care prezintă mierea de Manuka ca unul din cele mai eficiente ingrediente. Dar chiar funcționează?
Potrivit specialiștilor, mierea de Manuka poate hidrata pielea, poate reduce inflamația și poate ajuta la menținerea mai curată a pielii, fără bacterii. Mierea de Manuka este fără îndoială hidratantă. Și asta provine din fructoză, glucoză și câțiva aminoacizi care se găsesc în miere. Manuka are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene puternice.
Merită să consumi mierea de Manuka?
Dacă vrei să încerci mierea de Manuka, vei fi încântat de efectele sale. Dar este un produs scump, pe măsura calităților sale.
Este bine să fii atent la cât folosești.
Mierea de Manuka, ca orice altă miere, conține zahăr simplu format din fructoză și glucoză. Cel mai bine este să limitezi cantitatea de zaharuri simple pe care le adaugi în dieta ta în fiecare zi. Prea mult zahăr poate contribui la excesul de calorii, ceea ce crește riscul de luare în greutate, de boli hepatice, boli de inimă și diabet de tip 2.
Dacă ai diabet, trebuie să ai mare grijă la cantitatea pe care o utilizezi, deoarece zaharurile simple conținute de miere pot crește glicemia destul de repede. Iar cei care au o anumită alergie la miere ar trebui să evite să folosească mierea de Manuka cu totul.
Unde poți cumpăra mierea de Manuka?
Poți achiziționa miere de Manuka veritabilă online și din majoritatea magazinelor naturiste. Pentru a fi sigur de calitatea și autenticitatea mierii de Manuka, trebuie să analizezi un factor UMF- cunoscut sub numele de Unique Manuka Factor. Acesta indică concentrația de MGO, DHA și leptosperină, o substanță chimică naturală care se găsește numai în mierea de Manuka.
UMF este prescurtarea celui mai celebru certificat independent și recunoscut la nivel internațional pentru mierea de Manuka din Noua Zeelandă. Existența acestei certificări atestă puritatea, valabilitatea și autenticitatea adevăratei mieri de Manuka, fiind utilizată doar de producătorii care au dreptul de a marca produsele lor cu UMF.
Cum poți folosi mierea de Manuka?
Se poate aplica miere de Manuka ca tratament extern pentru răni sau acnee.
Pentru a beneficia de beneficiile digestive ale mierii de Manuka, se pot servi 1 până la 2 lingurițe în fiecare zi. Mierea se poate mânca direct sau se poate adăuga la micul dejun, o poți întinde pe o felie de pâine prăjită, din cereale integrale sau să o adaugi în iaurt, este un deliciu.
Oricum o folosești, moderația este cheia.
Mierea de Manuka nu este un panaceu universal, dar poate fi folosit cu mult succes, alături de alte tipuri de tratamente convenționale.